Formy towarzyszące Festiwalowi
ATRAKCJE TOWARZYSZĄCE
P jak pysznie – Pan Paweł – szef kuchni i właściciel – poprowadził dla uczestników – Festiwalu Trzech Kultur warsztaty – pokaz kulinarny. Zmierzył się z autorskim własnym pomysłem potrawy, w której połączył smak polski z żydowskim i niemieckim, jak się to udało zrobić z pomocą mieszkańców wielokulturowego Kępna?Wiedzą Ci, którzy nie przegapili tego wydarzenia. Degustacja odbyła się tuż po zakończeniu pokazu i tuż przed uroczystym polonezem inaugurującym nasz główny dzień obchodów festiwalu Trzech Kultur.
Samorządowa Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Kępno przygotowała atrakcje dla najmłodszych milusińskich, którzy mogli sprawdzić, jak my, jak nasi przodkowie bawili się kiedyś na podwórku, w grupie rówieśniczej – bez smartfona i komputera i czy była o zabawa atrakcyjna …
Wśród straganów i wystawców, którzy dla Kępnian przygotowali swoją ofertę wystawienniczą znalazło się m. in. stoisko KGW w Hanulinie, Pani Przewodnicząca Ewa Mikołajczyk i jej współtowarzyszki zadbały o to, by goście mieli okazję poznać smak prawdziwej kuchni niemieckiej i to serwowanej w autentycznych niemieckich strojach. Nasze Panie zapraszały na CURRYWURST i Kartoffelsalad wg niemieckiej receptury i z przyprawami kuchni niemieckiej, które naprawdę dotarły do Kępna tuż przed festiwalem i zostały dodane do tych potraw.
Polską kuchnię reprezentują dwa stoiska – rodzime – wędliniarskie z Kępna i góralskie – prosto z Zakopanego. A Kuchni Żydowskiej mogli goście posmakować w Kępnie w restauracji Olivio – na Rogu naszego pięknego rynku. Restauracja przygotowała na ten dzień specjalne menu żydowskie, można było sprawdzić co to jest FALAFEL lub cymes jagnięcy….
Kępiński Ośrodek Kultury (oferta – DZIEJE KĘPNA. Od początku istnienia do 2015 r. autorstwa Stanisława Kowalskiego oraz informacja o zajęciach edukacyjnych w nadchodzącym sezonie)
STOISKA wystawiennicze na okoliczność Festiwalu przygotowali także:
- Stowarzyszenie Plastyków Amatorów Powiatu Kępińskiego (wystawa malarstwa prac członków stowarzyszenia)
- Wędliny January Kowalczyk (wędliny, kiełbasy na zimno, udziec)
- Vegan Pierogi i Lody (niesamowite pierogi bezmięsne – pyszności)
- Pani Sławomira Michalska (maskotki)
- Sokaluk Glass Biżuteria
- Środowiskowy Dom Pomocy Społecznej w Rzetni (wyroby własne)
- Sermix i Złote Jarmarki Marcin i Agnieszka Hatłas (sery góralskie, polskie ekologiczne wina, nalewki domowe – złote nalewki)
Wszystkim osobom, które zaangażowały się w organizację III FESTIWALU TRZECH KULTUR W KĘPNIE
z całego serca dziękujemy 🙂